
Czy wiesz, że odchudzanie może być przyjemne? Diety oparte o mdłe i niesmaczne potrawy, już dawno odeszły do lamusa. Dzisiaj zastąpiły je dania smaczne, kolorowe i aromatyczne dzięki przyprawom. Jaka jest ich rola w odchudzaniu? Podkręcają metabolizm, przyspieszają trawienie, zapobiegają wzdęciom, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Oto te, z którymi warto się na zaprzyjaźnić, by odkryć przyjemność, jaka może płynąć z odchudzania:
Anyż gwiazdkowy
- ma korzenno-gorzkawy smak;
- pobudza trawienie, działa moczopędnie;
- można go dodawać do drobiu, kawy, herbaty lub owocowych zup.
Cynamon
- ma gorzkawo-słodki smak; jest bardzo aromatyczny;
- przyspiesza trawienie, reguluje pracę żołądka;
- można go dodawać do: warzyw typu marchew czy cukinia, ryb, kawy, deserów owocowych.
Ziele angielskie
- łagodzi zaburzenia żołądkowe i biegunkę, ułatwia trawienie tłustych potraw;
- idealnie pasuje do warzyw, ryb, sałatek rybnych, potrawek z drobiu czy cielęciny.
Papryczki chili
- stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, dzięki czemu pobudza przemianę materii;
- dodatek do sałatek, risotta, omletów czy surówek.
Imbir
- ma ostry smak;
- stymuluje przemianę materii, pomaga wyregulować trawienie, zapobiega wzdęciom;
- świetnie nadaje się, jako dodatek do herbaty.
Czarny pieprz, pieprz cayenne, kmin rzymski
- pobudzają przemianę materii i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej;
- można je dodawać praktycznie do wszystkich potraw.